Wat Gamification kan betekenen voor HR

Ook (potentiële) medewerkers moet je uitdagingen bieden, belonen en het gevoel geven van samen iets bereiken. En dat doen we met Gamification voor HR. Het draagt namelijk niet alleen bij aan het werven van gekwalificeerd personeel. Maar ook aan de effectieve selectie en onboarding van nieuwe medewerkers en het vasthouden van het juiste personeel.

Selecteer Top talent met Game Based Assessment op Maat

Gamification HR - Top talent via Game Based AssessmentSteeds meer organisaties gebruiken een game om het juiste talent te selecteren. Een Game Based Assessment op Maat geeft een objectieve selectie. In plaats dat verschillende mensen ‘op gevoel’ een sollicitant beoordelen geeft gamification de HR manager een objectiever beeld. Bij een Game Based Assessment is de score op de gewenste competenties eenduidig.

Een Game Based Assessment op maat zorgt er ook voor dat je als werkgever nog beter kunt laten zien wie je bent, wat je kernwaarden zijn en welke cultuur er heerst. Het positieve daarvan is dat sollicitanten zo een beter beeld krijgen of ze zich als werknemer bij jou thuis zullen voelen. Zo voorkom je een mismatch tussen de sollicitanten en je organisatie, waardoor je kostbare tijd en middelen spaart en de werkdruk op de HR-afdeling verlaagd.

  • Laat toekomstige medewerkers op speelse wijze kennismaken met uw organisatie, cultuur, waarden en missie
  • Laat de kandidaat in een vroeg stadium ontdekken of dit ook aansluit bij de eigen ambities en verwachtingen
  • Bind op interactieve en tevens uitdagende wijze personeel aan uw organisatie

Sneller inwerken met een Onboarding gameWelcome on board! Onboarding met Gamification

Onboarding van nieuwe medewerkers kent vele uitdagingen. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor persoonlijke betrokkenheid als er te weinig collega’s zijn om hen in te werken? Door HR gamification in te zetten bij de onboarding, worden nieuwe medewerkers sneller en effectiever ingewerkt. Bovendien motiveert het meer dan het verplicht volgen van een saaie e-learning module.

Tijdens de inwerkperiode met een onboarding game voelen nieuwe medewerkers zich bovendien meer verbonden. De bestaande collega’s zijn in veel gevallen namelijk onderdeel van de game. Met behulp van een video stellen ze zich voor of dagen ze hen uit met een bepaalde casus, gebaseerd op de werkelijkheid en bestaande learnings.

Hiermee wordt het leerproces van nieuw personeel versneld en dit verkort de gemiddelde inwerktijd.

Behoud je personeel met Employee Engagement

En…is het nu tijd voor Employee Engagement?Betrokken werknemers verzetten meer werk en bouwen sterke teams. Positieve feedback geven verhoogt de betrokkenheid van werknemers. En door meer werkplezier blijven ze bovendien langer in dienst. Iedereen wil immers waardering van de werkgever. Maar je moet ook het gevoel hebben dat je als individu vooruit kunt. Dat kan als de HR afdeling gamification inzet voor Employee Engagement. Hiermee heb je:

  • Een tool waarin medewerkers beloond worden voor hun prestaties in de game en een ranking waarin dat tot uiting komt.
  • Professionele ontwikkeling, hand in hand met zelfontplooiing, op een unieke en vooral aansprekende wijze.
  • Iets wat bijdraagt aan een goede sfeer en zorgt voor betrokkenheid en teamspirit. Precies wat nu vaak nodig is.

Meer Gamification voor HR

Games worden nu dus al veel gebruikt voor Assessment op Maat, Onboarding en Employee Engagement. Maar dat is niet alles. Je moet (potentiële) medewerkers ook uitdagingen bieden, belonen en het gevoel geven van samen iets bereiken. Het menselijk brein slaat informatie namelijk beter op als het wordt uitgedaagd en beloond. Gamification voor HR is dus ook prima inzetbaar voor:

Is Gamification ook iets voor jouw HR organisatie?

Heb jij ideeën voor een game voor bijvoorbeeld assessment, onboarding of employee engagement? Wij sparren graag vrijblijvend met je over de mogelijkheden.

Joost Schouten – Bizzgames Gamification+31 (0)20 7702265j.schouten@bizzgames.nl
volg ons op LinkedIn

Tweewekelijks verschijnt onze Blog over Gamification. Meld je hier aan.