Een traditionele bedrijfstraining in een vergaderzaal met een docent, is lang niet altijd efficiënt. Volgens onderzoek zijn werknemers 70% van wat ze leren binnen 24 uur weer vergeten. Binnen een week is maar liefst 90% uit het brein verdwenen! Een kostbare aangelegenheid. Waarom game based training een beter alternatief is?
Daar hebben we zeven redenen voor:
Reden 1: Grotere betrokkenheid bij Game Based Training
Games zijn boeiend en leuk. Dat zorgt voor extra motivatie en betrokkenheid bij deelnemers. En waar mensen energie van krijgen onthouden ze ook beter. Het traditioneel leren uit boeken, van een docent of via e-learning, is minder boeiend en vaak passief. Het voelt als iets wat gedaan moet worden, maar niet als iets wat iedere deelnemer perse wil.
Reden 2: Beter onthouden door herhaling
Hoe leerde je vroeger zelf het beste tijdens je studietijd? Waarschijnlijk door steeds opnieuw de leerstof te herhalen. Daarmee wordt namelijk kennis van het korte termijn geheugen verplaatst naar het lange termijn geheugen. Game based training bevat herhalende elementen, waardoor opgedane kennis beter blijft hangen.
Reden 3: Flexibele werkvormen
Iedereen leert op zijn of haar eigen manier. Visueel ingestelde mensen onthouden door middel van plaatjes of video. Een ander heeft een mindmap nodig, legt verbanden door ezelsbruggetjes te maken of onthoudt iets beter door te luisteren. Al die verschillende leerstijlen zijn in een game te faciliteren met bijpassende werkvormen.
Reden 4: Hybride inzetbaar en kosteneffectief
Een game based training kun je zowel als team op locatie doen, als online voor grote groepen deelnemers. Dat laatste levert ook kostenvoordelen op. De noodzaak van dure trainingslocaties en bijbehorende materialen kan worden ingeperkt. Bovendien scheelt het reis- en verblijfskosten.
Reden 5: Kunnen leren van fouten
In een game simuleren we praktijksituaties die naadloos aansluiten op de eigen organisatie. Deelnemers kunnen dan risicoloos verschillende scenario’s uitproberen, de gevolgen ervan inzien en fouten corrigeren voordat ze in de echte wereld gemaakt worden. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een actie-gevolg-feedback mechanisme. Dit leidt tot een verbeterde foutenanalyse, waardoor ze zich de beste oplossing beter herinneren.
Reden 6: Oefenen van complexe taken
Game based training is ook een uitstekende manier om complexe taken of scenario’s te oefenen. Piloten doen dat bijvoorbeeld met een vliegsimulator. Denk bijvoorbeeld aan een game die deelnemers traint op het gebied van crisismanagement en het uitvoeren van medische procedures. Maar ook hoe je kosten bespaart voor de organisatie. Elk gesprek over gamification begint daarom met: wat is je doel?
Reden 7: Game Based Training verhoogt de teamspirit
Mensen zijn sociale wezens. Game based training is interactiever dan traditionele werkvormen en het moedigt deelnemers aan om actief deel te nemen aan het leerproces. Gaming is een cultuurverschijnsel wat specifiek hoort bij de spelende mens (Homo Ludens, Johan Huizinga). Denk maar aan hoe mensen sport beleven.
Deelnemers strijden onderling met elkaar en prestaties worden bijgehouden door middel van leaderboards of rankings. Dit motiveert spelers om actief deel te nemen, opnieuw te spelen, beter te leren en optimaal te presteren. Want wie wil nu niet de beste zijn?
Meer weten over Game Based Training voor uw Organisatie?
Joost Schouten – Bizzgames Gamification – +31 (0)20 7702265 – j.schouten@bizzgames.nl
Tweewekelijks verschijnt onze Blog over Gamification. Meld je hier aan.